Bitkisel Yağlar
Pek çok faydası ile bilinen bitkisel yağlar bitki ve baharat olmak üzere iki çeşittir. Bitkisel yağlar genel olarak soğuk pres yöntemi ile sıkılarak elde edilir. Bir diğer yöntem su distilasyonudur. Bu yöntemde kök, yaprak, çiçek bölümleri suda kaynatılır ve yağı ayrıştırılır. Bir diğer yöntem ise bekletilerek yağın elde edilmesidir. Bu yöntemde örnek vermek gerekirse at kestanesi gibi ürünler zeytinyağında bekletilir ve bu anlamda yağış ayrıştırılır. Tohum ya da meyve belirli bir süre sonra yağını salar ve bu anlamda bitkisel yağ elde edilir.
Bitkisel Yağlar Nelerdir?
Soğuk ya da sıcak presleme yöntemi ile elde edilen bitkisel yağlar vitamin, mineral ve sağlığa faydalı pek çok bileşen içermektedir. Bu içeriklerin elde edilebilmesi için genellikle soğuk presleme yöntemi kullanılmaktadır. Bitkisel yağlar kendi içerisinde farklı gruplara ayrılır. Bunlardan bir tanesi sabit bitkisel yağlardır. Soğuk sıkım yöntemi ile elde edilirler. Bir diğer bitkisel yağ çeşidi uçucu aromatik yapıda olanlardır. Metot olarak buhar distilasyonu ile üretilirler. Bitkisel ekstraktlar ise süper kritik karbondioksit ekstraksiyonu ile üretilirler. Hidrosol ve bitki suları uçucu aromatik esansiyel bitkisel yağ üretimi sonrasında ortaya çıkarılırlar. Yağlık bitki ve tohumlar aromatik uçucu yağ ve soğuk sıkım bitkisel yağ üretiminde kullanılırlar. Uçucu aromatik yağ ve soğuk sıkım bitkisel yağ üretimi sonrasında ise bitkisel posa ve küspe elde edilmektedir.
Organik Bitkisel Yağlar
Doğal bitkisel yağların kullanım alanları oldukça geniştir. İlaç, kozmetik gibi önemli endüstrilerde kendisine yer bulur. Ayrıca evde yemek pişirirken ya da cilt üzerine uygulama için de yine organik bitkisel yağlar tercih edilmektedir. Bitkisel yağ anlamında dünyada en çok bilinen yağ zeytinyağıdır. Akdeniz, Marmara ve Ege bölgelerimizde verimli bir şekilde ortaya çıkmaktadır. Organik bitkisel yağlar içerisinde önemli olanlardan bir tanesi de hiç şüphesiz çörek otu yağıdır. Bu yağ, çörek otu bitkisinin tohumlarından elde edilmektedir. İçeriği açısından oldukça zengindir. Organik bitkisel yağ anlamında pek çok marka size bu ürünleri sunmaktadır. Kullanımı kolay, etkisi fark edilir nitelikteki bu bitkisel yağların tamamını Zencefil Organik üzerinden inceleyebilir ve dilediğiniz an sipariş verebilirsiniz.
Endüstriyel kozmetik ürünlerinin temelini bitkisel yağlar oluşturur. Doğal yöntemler ile elde edilen bitkisel yağlar, birçok kimyasal işlemin ardından saflığını, doğallığını ve etkisini kaybetmiş, petrokimya hammaddeleri ile miktarı arttırılmış hammaddeler haline getirilerek kozmetik dünyasındaki ürünleri oluşturuyor. Uzun süre sağlığımız için son derece zararlı olan bu ürünleri kullanmak faydadan çok zarara neden oluyor.
Endüstriyel kozmetik ürünler yerine, bitkisel yağların kendisini kullanarak cilt, saç ve tırnak bakımlarınızı yapmak inanılmaz sonuçlar doğuracaktır. Zengin aromalı bitkilerin gücü, besleyici vitaminleri ve yenileyeci özellikleri ile uygulanan bölgede kısa sürede gözle görünür farklar oluşturur.
Sağlıklı ve doğal bakımın anahtarı, bitkisel yağların kendisinde saklıdır.
Uçucu yağlardan bazıları: Kekik Yağı, Kuşburnu Çekirdeği Yağı, Gül Yağı, Okaliptus Yağı, Portakal Yağı, Ylang Ylang Yağı, Limon Yağı, Lavanta Yağı, Nane Yaprağı Yağı, Çay Ağacı Yağı, Tatlı Badem Yağı, Aynısafa Yağı, Sarımsak Yağı, Menekşe Yağı, Vanilya Yağı, Sedir Yağı, Yasemin Yağı, Zambak Yağı, Karanfil Yağı, Sandal Ağacı Yağı, Isırgan Tohumu Yağı, İncir Çekirdeği Yağı, Hardal Yağı, Defne Yaprağı Yağı, Mavi Anemon Yağı, Biberiye Yağı, Baobab Yağı, Nar Çekirdeği Yağı, Kimyon Yağı, Acı Badem Yağı, Avokado Yağı, Kayısı Çekirdeği Yağı, Kabak Çekirdeği Yağı, Joboba Yağı, Buğday Yağı, At Kestanesi Yağı, Ardıç Yağı, Papatya Yağı, Tarçın Yağı, Acı Elma Yağı, Sığla Yağı, Havuç Tohumu Yağı, Zencefil Yağı, Macadamia Yağı, Pirinç Kepeği Yağı, Çilek Yağı, Argan Yağı, Anason Yağı, Saf Gül Yağı, Aspir Tohumu Yağı, Çam Terebentin Yağı, Ceviz Yağı, Çörek Otu Yağı, Fındık Yağı, Gliserin Masaj Yağı, Hint Yağı, Keten Tohumu Yağı, Organik Pelesenk Yağı, Sarı Kantaron Yağı, Susam Yağı, Üzüm Çekirdeği Yağı, Acı Badem Yağı, Acı Elma Adaçayı Yağı, Ardıç Yağı, At Kestanesi Yağı, Avokado Yağı, Biberiye Yağı, Isırgan Tohumu Yağı.
Sabit Yağlara örnek vermek gerekirse Zeytinyağı ve Hindistan Cevizi Yağı'nı sayabiliriz.
Bitkisel Yağların Faydaları Nelerdir?
Bitkisel yağlar, zengin yağ oranına sahip bitkilerden elde edilir. Bitkilerin kendilerinden ve tohumlarından elde edilen bitki yağları tamamen sağlıklıdır. Sahip oldukları vitaminler ile bakım yapılan bölgeyi kuvvetli bir şekilde beslerler. Cildin, saçların ve tırnakların yenilenmesine, tazelenmesine katkıda bulunurlar. Gerekli nemlendirmeyi doğal yollardan yaparlar. Esneklik kazandırarak rahatlamasına ve kuvvet kazanmasına katkıda bulunurlar. Cilt, saç ve tırnak bakımının vazgeçilmez öğeleri bitkisel yağların kendisidir. Bitkisel yağların özel formüllerle bir araya getirilmesi ile üretilen özel ürünler ile harika sonuçlar verir.
Bitkisel Yağların Zararları Nelerdir?
Bitkisel yağlar tamamen doğal ve sağlıklıdır. Ancak nadir de olsa alerjik durumlar meydana gelebilir. Alerji rahatsızlığı çekiyorsanız bir uzmana danışmadan kullanmayınız.
Bitkisel Yağlar Nasıl Kullanılır?
Bitkisel yağların farklı kullanım çeşitleri vardır. Gıda için kullanılan bitkisel yağlar, yemeklerimizin içine katılır. Hem lezzetlendirme hem de sağlıklı beslenme açısından çok önemli bir üründür.
Birçok yağ çeşidi onarıcı, tedavi edici etkisiyle bakım ve güzellik ürünü olarak kullanılır. Direkt olarak tenimize uygulanır.
Öte yandan geçmişten gelen özel formüllerle birleştirilen bitkisel yağlar, inanılmaz sonuçlar verir. Güzellikten tedaviye birçok farklı amaçla hazırlanan bu özel kürler, farklı kullanım şekillerine sahiptir.
ÇÖREKOTU YAĞI
“ÇÖREK OTU yemeye devam ediniz. Zîra onda, ölümden başka her çeşit devâ mevcuttur.”
Hadis-i Şerif (Buhârî, Tıbb, 7; Müslim, Selâm, 88)
Bundan 1400 yıl önce böyle buyurmuştu sevgili peygamberimiz (S.A.V.) bu ufak taneli tohumun ne kadar büyük bir şifa kaynağı olduğu, zaman içerisinde ya unutuldu ya da göz ardı edildi ama alternatif tıbbın gelişimi sayesinde bu mucizevi bitki yeniden hak ettiği değeri bulmaya başladı.
Binlerce yıldır tüm dünyada hastalıkların tedavilerinde ve sağlıklı beslenme, sağlıklı yaşam alışkanlıklarında çörek otuna genişçe yer veriliyor. Çörek otu; içerdiği güçlü vitaminler, mineraller, aktif maddelerle bilim, tıp ve kozmetik dünyasının her daim ilgisini çekiyor. Bu bağlamda yapılan bilimsel çalışmalar çörek otunun 50’den fazla yararlı madde içerdiğini göstermiştir. Bu bağlamda çörek otunun % 21’i protein, albümin, % 38’i karbonhidratlar, % 35’i ise bitkisel yağlardır. Hem doğal bir antioksidan hem de farmakolojik etkilere sahip olan çörek otu, hem yiyeceklerle birlikte hem suyun içine atılıp içmek suretiyle hem de çörek otu yağını içmek, saça, cilde uygulamak suretiyle kullanmak mümkün. Öncelikle çörek otunun içerdiği faydalı etkenlere bir göz atıp ardından çörek otu yağını nerede nasıl kullanabileceğinizi ayrıntılarıyla anlatacağız.
Çörek otu hangi vitaminleri içeriyor?
Çörek otu; A, B1, B2, B6, C ve H vitaminleri bakımından zengin olduğu için cildi, saçı, metabolizmayı korur, besler ve güçlendirir.
Çörek otu hangi mineralleri içeriyor?
Çörek otu; selenyum, çinko, magnezyum, demir gibi mineralleri içinde barındırır ve thymol (antiseptik bir madde) türevi bir bileşim içerir. Bu sayede üzenli olarak tüketildiğinde hem vücudu hastalıklara karşı korur hem de zararlı bakterileri, mikroorganizmaları vücuttan uzaklaştırarak enfeksiyon, iltihap oluşumunu önler.
Çörek otu hangi aktif maddeleri içeriyor?
Çörek otu aktif madde olarak; thymoquinon (diyabet, karaciğer rahatsızlıkları ve kanseri önleyen mucizevi bir aktif madde), uçucu olmayan yağlar ve nigellon içermektedir. İçeriğindeki bu maddelerle çörek otunun her derde deva olduğunu söylemek mümkün.
Önemli not: Çörek otunun içeriğindeki thymoquinon adlı maddenin tümör hücrelerin çoğalmasını, çevre dokulara yayılmasını ve zarar vermesini engellediği bilimsel bir gerçektir. Hatta Moleclar Cancer Therapeutics adlı bilimsel dergide yayınlanan makaleye göre; prostat kanseri hücreleri verilen fareler üzerinde yapılan kapsamlı bir deneyde thymoquinon verilen kanserli farelerin iyileştiği ve bu maddenin de hiçbir yan etkiye sebep olmadığı görülmüştür.
Çörek otu yağının faydaları nelerdir?
Çörek otu tohumu, doymamış yağ asitleri ve saymakla bitiremeyeceğimiz çeşitli vitamin ve mineraller ihtiva eder. Metabolizma ve bağışıklık sistemini güçlendirici etkisine bağlı olarak uyku bozukluğundan tutun da cilt hastalıklarına kadar sayısız derde şifadır çörek otu.
Çörek otu yağının temel maddesi çörek otu olduğundan çörek otunun faydalarının tamamı çörek otu yağı için de geçerlidir. Çörek otu yağı; mis gibi kokusu, sahip olduğu vitamin, mineral, enzim, aktif maddeler bakımından tüm vücuda faydalıdır. Bu bağlamda çörek otu yağı:
• Bağışıklık sistemini güçlendirerek alerji ve enfeksiyonları önler.
• Metabolizmayı kronik hastalıklardan korur.
• Emzirme döneminde günde 1 çay kaşığı çörek otu yağı tüketilirse anne sütü artar.
• Hücreleri yeniler.
• Cildi nemlendirir ve canlandırır.
• Mikrop ve mantarları yok eder.
• Solunum yollarını temizleyerek nefes alışı kolaylaştırır.
• Yorgunluğu gidererek vücudu zinde tutar.
• Damar tıkanıklığı ve damar sertliğini önler.
• Tansiyon ve kolesterolün dengede kalmasına yardımcı olur.
• Hormonsal dengeyi koruduğu için sinir, sindirim, dolaşım ve bağışıklık sistemi fonksiyonlarını düzenler.
• Kulaklara birer damla çörek otu yağı damlatıldığında kulak iltihapları tedavi edilebilir.
• Sinüzit sorunundan muzdarip olanların akşamları yatmadan önce burunlarına birer damla çörek otu yağı damlatmaları faydalı olur.
• Cildi besler ve canlandırır.
• Saç derisine ve saç tellerine sürüldüğünde saçı canlandırır, güçlendirir. Saç derisini besler, hücre yenilenmesini hızlandırır. Bu sayede saçlar daha kısa sürede ve daha sağlıklı bir şekilde uzar.
• Saç dökülmesi ve beyazlamasını önler.
• Kronik yorgunluğu giderir.
• Ciltteki yaraları iyileştirir.
• Baş ağrısı durumunda şakaklara ve alına çörek otu yağıyla masaj yapıldığında ağrı geçecektir.
• Bağırsak kurtlarını ve parazitlerini önleyici, giderici özelliğe sahiptir.
• Sindirim sisteminin fonksiyonlarını düzenlediğinden, hem kabızlığa hem de ishale karşı çörek otu yağı tüketilebilir.
• Hemoroit ve basuru iyileştirir.
• Ateş düşürücü olarak kullanılabilir.
• Diş ve diş eti sorunlarını, ağrılarını iyileştirir.
• Kas ve eklem ağrıları, romatizma sorunları için ağrı kesici özelliktedir.
• Cinsel performansı ve gücü artırdığı bilinir.
• Uykusuzluğu önler.
Çörek Otu Yağı Nasıl Kullanılır?
Eğer çörek otunu günlük olarak yeteri kadar tüketemediğinizi düşünüyorsanız yağını kullanmayı denemelisiniz. Kullanacağınız yağı seçmeden önce mutlaka,
%100 saf olmasına ve yerli çörekotundan sıkılmış olmasına
Herhangi bir kimyasal ile karıştırılmadan preslenmiş olmasına
Herhangi bir inceltici veya çoğaltıcı yağ ile karışmamış olmasına
Koyu renk bir cam şişede ambalajlanmış olmasına
Ürün kapsül formunda ise üretici firma güvenilirliğine
dikkat etmelisiniz.
Her gün bir tatlı kaşığı saf çörek otu yağını direk olarak yutabilirsiniz. Kapsüllerde kullanım önerisi ürün üzerinde mutlaka yazar ürün mg.larına göre farklılık gösterebilen bir durum.
İpucu: “Salatalarınıza bir miktar çörekotu yağı ekleyerek lezzetini ve faydasını arttırabilirsiniz„
Web sitemizdeki bilgiler kişileri tanı ve tedaviye yönlendirme amacı taşımaz. Tanı ve tedaviye yönelik tüm işlemlerinizi doktorunuza danışmadan uygulamayınız.