Kuru Meyve
Kuru meyve, doğal meyvenin sıvı oranının azaltılmasıyla elde edilen leziz bir üründür. Eski çağlardan beri gıdaları doğal yollarla dönüştürerek daha uzun ömürlü olması sağlanmış. Bu doğal tekniklerin içinde en popüleri ise kurutmadır. Etler, sebzeler ve meyveler kurutularak hem besin değerleri hem de fiziksel varlıkları korunuyor.
Meyvenin kendi mevsiminde toplanması, yıkanması ve ayıklanmasından sonra doğal halleriyle kurumaya bırakılır. Bu kurutma işlemini güneşle, özel kurutucularla veya dehidratörler kullanılarak gerçekleştirilebilir.
Kuru meyveler dünyada ve mutfağımızda oldukça kullanımı yaygındır. Direk atıştırmak ya da tuzlu tatlı tariflerde kullanmak mümkün. Özellikle saray mutfağında yapımına çok sık rastladığımız meyveli et yemeklerinde, hoşaf yapımında, meyve suyu yapımında, hamur işlerinde ve cips olarak kıtır halde tüketimi tercih ediliyor. Her meyvenin kurutularak tüketilmesi mümkün. Bu sebeple çok fazla çeşit kategorimizde sizi bekliyor.
Meyve Kurusu Ne Demek?
Meyve kurusu, meyvenin kurutulmuş halidir. Kuru meyvenin yaş meyveye göre sıvı oranı düşüktür. Aroması daha kuvvetlidir ve besin değeri yaş olanla hemen hemen aynıdır.
Kuru Meyve Çeşitleri Nelerdir?
Kuru meyve çeşitleri arasında en yaygın olarak üzüm, kayısı, hurma, portakal, çilek, limon, elma, ananas, mango, turna, muz ve yaban mersini bulunuyor.
Kuru Meyvelerin Faydaları
Direk tüketilebilen ve tariflerde malzeme olarak kullanılan kuru meyveye “kak” ya da “gak” da deniliyor. Taze meyvelerin bünyesinde yüksek oranda sıvı bulunuyor. Farklı kurutma yöntemleri kullanarak meyvenin içindeki sıvının neredeyse tamamı çekiliyor. Böylelikle daha aromatik, aynı besin değerine sahip, taşınması ve saklanması kolay bir ürün elde ediliyor. Kurutulmuş meyveler günümüzde özellikle günlük temposu yüksek kişiler tarafından tercih ediliyor. Çantalarına koyarak enerjiye ihtiyaç duydukları an ürünü tüketebiliyorlar.
Kuru Meyveler Nasıl Tüketilmeli?
Birçok meyve kurusu seçeneği var. Sadece bir tanesini sürekli tüketmek yerine çeşit çeşit yani karışık meyve kurusu tüketebilirsiniz. Biraz incir biraz erik belki de biraz portakal kurusu… Ya da bir süre kayısı kurusu yediyseniz diğer gün başka bir kuru meyveyi tercih edebilirsiniz.
Kurutulmuş Meyve Nerelerde Kullanılır?
Ham meyveden aroması daha yoğun olan bu üründen reçel yapabilirsiniz. Ya da tatlılarınızın üstünde kullanmak için meyve sosları hazırlayabilirsiniz. İçmek için komposto halini hazırlayabilirsiniz. Sabah kahvaltısında yulafla karıştırarak enfes bir öğün hazırlamanız mümkün. Ya da peynir tabaklarını renklendirmek için incir, kuru üzüm ve hurma kurusu kullanabilirsiniz. Çay saatleriniz için üzüm, limon, portakal, hurma, elma ya da yaban mersini kurularından birini kek hamuruna ekleyebilirsiniz. Kurabiyelerinizin üstüne pişmeden küçük küçük doğradığınız meyve kurularını yerleştirerek pişirebilirsiniz.
Portakal kurusu, muz ya da benzer sevdiğiniz meyve kurularını erimiş çikolataya batırarak kahve yani ikramlıklar hazırlayabilirsiniz. Ya da direk kaselere koyarak olduğu gibi de tüketebilirsiniz.
Kilo kaybetmeye yönelik diyet programları uygularken beslenme uzmanınız belirlediği miktarlarda kuru meyve tüketebilirsiniz. Böylelikle tatlı krizlerine girmediğiniz keyifli ara öğünler sizi mutlu edebilir.
Yoğun antrenman dönemlerinizde enerjiye ihtiyaç duyduğunuz anlarda spor öncesi ya da sonrası kuru meyve tüketebilirsiniz.
Kahve öğütücüsünde kahve çekirdeği ile birlikte sevdiğiniz bir meyve kurusunu harmanlayarak farklı filtre kahveler demleyebilirsiniz.
Kuru Meyve Ne Kadar Yenmeli?
Kuru meyve mevsimi dışında da meyveyi besin değeri korunarak tüketmenin bir yöntemidir. Kuru meyvelerden su uzaklaştırıldığı için besin içeriği tazesine göre daha yoğun olur. Bu sebeple önerilen miktarlarda ürünü tüketmek gerekebilir. Bir porsiyon kuru meyve; 2 incir ve 3 kuru erik olarak düşünebiliriz. Ya da daha küçük meyve kuruları için bir yemek kaşığı gibi düşünülebilir. Doktorunuz aksini söylemediği taktirde enerjiye ihtiyaç duyduğunuz zamanlarda bir porsiyon üründen tüketebilirsiniz.
Kuru Meyve Ne Kadar Dayanır?
Kuru meyvenizi satın aldıktan sonra muhafaza etmesi sulu meyveye göre daha kolay ve pratiktir. Kendi kilitli poşetinde ya da ağzı kapaklı cam bir kavanozda ürünü saklayabilirsiniz. Ürünün nem almadan ve ıslanmadan saklanması tavsiye edilir. Böylelikle paketin üstünde yazan son kullanma tarihine dek güvenle tüketebilirsiniz.
Tüm Kuru Meyve Çeşitleri Zencefil Organik ile Kapınızda!
Yaz ya da kış aylarında elimizin altında olmasını sevdiğimiz kuru meyvelere Zencefil Organik ile kolayca sahip olabilirsiniz. İstediğiniz ürün çeşidini sepete ekleyin ve kolayca satın alın. Tariflerinizi lezzetlendirdiği gibi süslemede de kuru meyve kullanımı oldukça yaygındır.
Cam kavanozların her birine farklı bir meyve kurusu koyarak dekor olarak da mutfaklarınızda konumlandırabilirsiniz. Özellikle çocuklarınızla ve tüm sevdiklerinizle birlikte sağlıkla tüketebileceğiniz kuru meyveleri hemen satın alın.
Kimyasal İçermeyen Gurme ve Organik Ürünler Zencefil Organik'te!
Her geçen gün özellikle gıdalarda doğal olana ve katkısız olana yönelim söz konusudur. Doğal ürünlerle beslenmek hem vücudu zinde tutar hem vücuda katkı maddesi girilmesi engellenmiş olur. Bu sayede de sağlığınızı korumuş olursunuz. Organik ürünler çokça fazla olup neredeyse tüm tüketim ürünlerinin doğalları bulunur. Böylelikle de vücudunuza en sağlıklı besinleri alma fırsatı bulabilirsiniz. Organik besinler yetiştirilmesinde ve işlenmesinde sağlığa zararlı maddeler kullanılmadan yetiştirilen gıdalardır. Bu besinlerde hormon ya da kimyasal maddeler bulunmadığı için sağlığınızı da bozmaz. Doğal ve organik gıdalarla beslenme vücudunuzdaki sistemlerin en iyi şekilde çalışmasını sağlar. Vitamin ve mineral içeriği yüksek olan organik gurme ürünlerden olan tarhana ile kaliteli beslenme imkânı yakalarsınız. Sağlıklı topraklarda yetişen lezzetli besinler ile sağlığınızı koruyabilirsiniz. Bu ürünler çokça çeşitli olup farklı yerlerde kullanıma göre şekillenmektedir. Karadut özü bu organik ürünlerden bir olarak aroması ile farkınız ortaya koyar. Sezon karadutları ile yapılır en güvenli şekilde ambalajlanır. Böylelikle size gelene kadar hava almaz ve yapısını korur. Her sezon taze olarak üretildiği için de tadında değişim olmadan taze taze tüketme şansınız olabilir. Ambalajındaki emniyet bantları sayesinde paketlendikten sonra hiç açılmadığını ve hava ile teması olmadığını anlayabilirsiniz. Yüksek kaliteye sahip bu lezzetli ürünü bilhassa tatlılarda kullanarak şeker alımını düşürebilirsiniz. Bu öz ile yaptığınız tatlılarda doğal meyve şekeri dışında işlenmiş şeker bulunmayacak, dolayısıyla da hem daha sağlıklı hem de çok daha düşük kaloriye sahiptir. Diyet yapıyorsanız ya da sağlıklı besleniyorsanız bu öz, tatlı yaparken Zencefil Organik gurme ve organik ürünler online olarak sizlere yardımcı olabilir. Gurme ve organik ürünler arasında yer alan keçiboynuzu bitkisi özü de yine tatlı yaparken kullanabileceğiniz lezzetlerden biridir. Aroması ile lezzetli sizlere sunacak ve çok daha hafif tatlılar yapmanıza yardımcı olabilir. Yalnızca tatlı yaparken değil normal olarak kaşıkla da tüketebilirsiniz. Keçiboynuzu bitkisi özü enfes kokuya ve tada sahiptir. Mineral bakımından zengin olan bu besinler çokça vitamini barındırır. Dolayısıyla da gurme ve organik ürünler kullananlar hem vitamin hem de mineral kazanmış olur.
KURUTULMUŞ BESİNLER NE KADAR SAĞLIKLI?
Yüksek düzeyde lif içeriğine sahip olan kurutulmuş besinler, bağırsak ve sindirim başta olmak üzere birçok bakımdan yararlıdır. Ayrıca lifli yapıları sayesinde uzun süre tok tutabilen ve diyetlerde sıklıkla kullanılan kurutulmuş sebze ve meyveler, kontrollü olarak tüketilebilirler.
Sebze kurusu ne işe yarar?
Kuru sebzeler kolay ve hızlı bir biçimde tüketilebilmesinin yanında içerdiği yüksek orandaki lifler sayesinde tercih sebebi olmaktadır. Kuru sebze yemeği tüketmenin yapılan araştırmalar sonucunda sağlıklı bir diyetin yanı sıra çağımızın hastalığı olan obezitenin düşürülmesinde de çok etkili olduğu kanısına varılmıştır.
Kuru sebzeler nasıl kurutulur?
Sebzeler ya açıkta gölgede veya fırınlarda, kuzineler, sobalar, üstüne asılabilen kurutma kerevetlerinde kurutulur. Hazırlanmış olan sebze tepsileri, gölge, sıcak ve hafif rüzgarlı yerlere konmalıdır. Bütün sebzeler gölgede kurutulur. Sadece domates güneşte kurutulmalıdır.
Kuru meyve yemek sağlıklı mı?
Daha konsantre olabilen meyvelerin en taze hali kuru meyveler, C vitamini dışındaki birçok farklı mikro besin için iyi bir kaynak oluşturur. Kuru meyveler antioksidan açısından son derece iyidir. Lif ve antioksidan içerikleri sindirimin daha pratik ve sağlıklı hale gelmesine yardımcı olur.
Chia Tohumu Nedir? Chia Tohumunun Faydaları Nelerdir? Nasıl Tüketilir?
Chia tohumu; Güney Amerika, Guatemala ve Güney Meksika’ya özgü, nane ailesinden çiçekli bir bitki türüdür. Kan kolesterolünü düzenlemesi, bağırsak fonksiyonlarını koruması, kabızlığı önlemesi, uzun süre tokluk hissi vererek zayıflamaya yardımcı olması, kalsiyum ihtiyacını karşılaması chia tohumunun faydalarındandır. Chia tohumu; salataya, pudinge, mısır gevreğine, yoğurda ilave edilerek tüketilebilir. Yağlı bir tohum olan chia, fonksiyonel besinlerin başında gelmektedir. Fonksiyonel besinler; vücudun temel beslenme gereksinimlerinin yanı sıra insan fizyolojisine ve metabolik görevlerine ek faydalar sağlayarak hastalıklardan korunmada ve daha sağlıklı bir yaşama ulaşmada etki gösteren besinlerdir.
Chia; düşük kalorisi, yüksek posa, protein ve kalsiyum içeriğiyle güçlü bir bitkidir. İçeriği ve faydaları üzerine çalışmalar yapıldıkça 21. yüzyılda daha çok tanınır hale gelmiş olan chia tohumu “süper besin” veya “21. yüzyılın tohumu” olarak adlandırılmaktadır.
Chia tohumu hangi mineralleri ve vitaminleri içerir?
Yağlı bir tohum olan Chia tohumu,
Protein
Diyet lifi
Omega-3 yağ asitleri
B kompleks vitaminleri
Kalsiyum
Fosfor
Magnezyum
Sodyum
Potasyum
Çinko
Demir
Bakır açısından oldukça zengindir.
Chia tohumu sütten altı kat daha fazla kalsiyum içerir. Bu özelliği sebebiyle chia tohumunu,
Veganlar,
Süt ve süt ürünlerine karşı duyarlı kişiler,
Osteoporoz (Kemik erimesi)öyküsü olan bireyler,
Menopoz sürecindeki kadınlar, artan kalsiyum ihtiyacını karşılamak için tüketebilir.
Chianın tohumunun yüzde 14’ü proteindir. Bu çoğu bitkiye göre oldukça yüksek bir orandır. Ayrıca chia, temel aminoasitlerin güzel bir dengesine sahiptir.
Chia tohumunun faydaları nelerdir?
Chia tohumu, bilişsel performansı artırmaya ve kolesterol seviyesini en aza indirmeye yardımcı olabilecek önemli miktarda çoklu doymamış omega-3 yağ asidine sahiptir.
Chia tohumu,
Serbest radikallerden (Hücrelere zarar veren maddeler),
Yaşlanmanın etkilerinden,
Kronik hastalıklardan korumak için antioksidan görevi gören polifenoller (dokuların genç kalmasını sağlayan kimyasal bileşikler) açısından zengindir.
Chia tohumu yüksek konsantrasyonda diyet lifi bulundurmasıyla,
Kan kolesterolünün düzenlenmesine,
Bağırsak fonksiyonlarının korunmasına,
Kabızlığı önlemeye destek olur.
Diyabet (şeker) hastaları chia tohumu tüketebilir mi?
Diyabet hastaları chia tohumu tüketebilir. Diyabetli 20 hastayla yapılan bir çalışmada 12 hafta boyunca günde 37 gram chia tohumu alımının sistolik kan basıncını ve kan plazmasındaki C reaktif protein konsantrasyonunu düşürmede etkili olduğu belirlenmiştir.
Chia tohumu zayıflamaya yardımcı olur mu?
Chia tohumu midede çok fazla su tutarak şişer, jelleşir ve uzun süre tokluk sağlar. Uzun süre tokluk sağlaması sayesinde zayıflamaya yardımcı olur.
Chia tohumunun zararı var mıdır?
Şimdiye kadar yapılan hiçbir çalışmada chia tohumunun tüketimiyle ilgili herhangi bir olumsuz veya alerjik etki belirlenmemiştir.
Chia tohumu nasıl tüketilir?
Chia tohumları sıvı ile karıştırıldığında suyu hızla emer ve yumuşayarak jel kıvamına gelir. Bu nedenle sıvı ile karıştırılarak tüketilmesi önerilir.
Baskın tat ve kokusu olmadığı için chia tohumu,
Salata
Puding
Smoothie (taze meyvelerden ya da meyve suyuna süt ilave edilerek yapılan içecek) gibi hem tatlı hem tuzlu tariflerde kolayca kullanılabilir.
Ayrıca;
Mısır gevreklerinin,
Sebzelerin,
Sosların,
Yoğurdun,
Pirinçle hazırlanan yemeklerin,
Hamur işlerinin üzerine serpilebilir.
Chia tohumunun özellikle açlık hissinin arttığı saatlerde tüketilmesi, kan şekeri kontrolünü ve karbonhidrat açlığının baskılanmasını sağlar. Örneğin, bu durumlarda içine yulaf ve chia tohumu katılarak probiyotik yoğurt tüketilebilir.
Kabak Çekirdeği Faydaları Nelerdir?
Kabak çekirdeği; omega 3, omega 6 ve omega 9 başta olmak üzere doymamış yağ asitleri, doymuş yağ asitleri, lifler, karetanoidler, triptofan amino asidi, delta-7-sterol, magnezyum, potasyum, çinko, fosfor, E vitamini, C vitamini, protein, karbonhidrat ve diğer fitosterolleri içerir. Geçmişte geleneksel tedavilerde de kullanılan kabak çekirdeği, hem lezzeti hem de besin değeri açısından tercih edilmektedir. Çekirdeğinin özünden gelen faydalar çok yönlü olarak insan vücudunda etkinliğini kanıtlamıştır. Kabak çekirdeğinin faydaları şu şekilde sıralanabilir:
Suda çözünmeyen lifler sayesinde bağırsağın iç hacmi artar ve bağırsak hareketlerinin hızlanmasını sağlar.
Suda çözünmeyen lifler arasında bulunan polisakkarit türevleri, safra oluşumu arttırmaya ve bağırsaklarda yararlı bakterilerin korunmasına yardımcı olur. Bu lifin en büyük özelliği probiyotik etki göstermesidir. Ayrıca, tok tutmaya da yardımcıdır.
Kabak çekirdeği; çinko, selenyum ve magnezyum minarellerine sahip olması sebebiyle, vücutta enfeksiyon oluşumunu engellemeye ve artrit gibi eklem hastalıklarını önlemeye katkı sağlar.
Kabak çekirdeği, triptofan içeriği ve nöro koruyucu özelliği ile mutluluk hormonu olarak bilinen seratonin hormon seviyesini arttırır ve böylece depresyon belirtilerini azaltır.
Doymamış yağ asitleri ve fitosteroller, testosteron odaklı prostat bezi büyümesine karşı durdurma mekanizmasını çalıştırır.
Doymamış yağ asitleri kalp damar sağlığını destekleyerek damar sertleşmesini engeller.
Kabak çekirdeği, Spualen kaynağına sahip olması nedeniyle retina sağlığının korunmasında aracıdır ve ışık duyarlılığını azaltır.
Karaciğer toksisitesini azaltarak karaciğerin düzenli çalışmasını destekler.
Tekli ve çoklu doymamış yağ asitleri kan düzeyinde total kolesterol miktarını azaltır. Kötü huylu (LDL) kolestrolü düşürürken iyi huylu (HDL) kolesterolü arttırmada rol oynar.
Sterollerin, E vitamini ve çoklu doymamış yağ asidini içermesi yara iyileştirme gücünü meydana getirir. Bu durum, mide mukozasını aside karşı koruyarak mide hastalıklarının iyileşmesine destek sağlar.
Diüretik etkisi ile idrar torbasının boşaltılmasına yardımcı olurken idrarın böbreklerden atılmasını normal seyrinde gerçekleştirir.
Kabak çekirdeği, zengin bileşenleri içermesi ve vücutta serbest radikallerin neden olduğu oksidatif stresi azaltarak kanser gibi kronik hastalıklara yakalanma riskini azaltır.
İnsülin hormon salınımını normal düzeye indirgemesi kan glukoz düzeyinin dengelenmesine aracılık yapar, insülin direncinden kaynaklı hormon duyarlılığın azalmasını düzenleyerek fazla kilo alımını sınırlar.
Kabak Çekirdeği Yağının Faydaları Nelerdir?
Kabak çekirdeği tohum, kabuk ve yağ formu halinde bitkiden izole edilebilir. Yağ içeriğinde ağırlıklı olarak omega 6, oleik asit, palmitik asit, E vitamini, bitkisel steroller bulunur. Doymamış yağ asitlerini yüksek oranlarda içermesi öncelikle cilt sağlığına olumlu etkiler yaratır. Cilt kuruluğunun önüne geçer, cilt üstü ve altı iltihaplı dokuların da oluşumunu engeller. Kan yoğunluğunun dengelenmesinde filtreleme görevi üstlenen omega 6 gibi yağ asitleri, kan akışkanlığının dengelenmesine yardımcıdır. Ayrıca, besinlerin sindirimini kolaylaştırması besin değerlerinin emilimlerini olumlu etkiler.
Kabak Çekirdeği Kaç Kaloridir?
100 gr kabak çekirdeği kalorisi yaklaşık olarak 560 kalori (kcal) değerindedir.
Kabak Çekirdeği Cinselliğe İyi Gelir mi?
Omega 3, çinko ve fitosteroller içermesi erkeklerde testosteron üretimini dengeler. Sperm kalitesini arttıran içeriği üreme organlarının sağlığını düzenler. Afrodizyak etkiyle beraber cinsel sağlık üzerinde önemli rol oynayan hormon benzeri kimyasalların vücutta salınımını kontrol eder. Isoflovan ve lignan gibi fitoöstrojen kaynağı olan bileşenler kadınlarda libidoyu ve doğurganlığı arttırır.
Kabak Çekirdeğinin Zararları Var mıdır?
Lif içeriği bakımından zengin olması fazla tüketildiğinde ishal yapabilir, safra salgısını arttırabilir, sindirim problemlerini gündeme getirebilir. Az miktarda doymuş yağ asidi ile beraber çok yoğun miktarda doymamış yağ asitlerini içinde bulunduran kabak çekirdeği, fazla tüketildiğinde ciltte yağ oranını arttırabilir, akne oluşumuna ortam hazırlayabilir.
Goji Berry Nedir?
Goji berry, diğer adıyla kurt üzümü veya kırmızı yaban mersini; Çin, Tibet ve Moğolistan gibi Asya ülkelerinde yetişen bir meyvedir. Bu küçük, kırmızı meyve, Lycium barbarum bitkisinden elde edilir. Tatlı ve hafif ekşi bir tadı olan bu meyve yüzlerce yıldır Çin'de tıbbi amaçlarla kullanılır. Son yıllarda Batı'da da sağlık faydaları nedeniyle tercih edilen ve popülerleşen meyvelerden biridir. Goji berry, bazı vitaminler ve mineraller bakımından zengin bir meyvedir.
İçeriğinde C vitamini, demir, çinko ve beta-karoten gibi besinler bulunur. Ayrıca, polisakkaritler ve antioksidanlar bakımından da zengindir. Yüksek antioksidan ve lif içeriğiyle dikkat çeken meyve, bağışıklık sistemini güçlendirmeye katkı sağlayabilir. Ek olarak göz sağlığı, beyin fonksiyonları ve cilt sağlığına da faydaları olduğu düşünülmektedir. Goji berry, genellikle çiğ olarak tüketilir; ancak kurutulmuş, pişmiş veya toz hali de tercih edilir.
Goji Berry Faydaları Nelerdir?
Goji berry, son yıllarda popülerliği artan ve çeşitli faydaları olan meyvelerden biridir. Goji berry faydalarından bazıları şu şekilde sıralanabilir:
Bağışıklık sistemi güçlendirici: Antioksidanlar, vücutta serbest halde dolaşan radikaller ile savaşarak bağışıklık sistemini destekleyebilir. Goji berry, içeriğindeki vitaminler ve antioksidanlar sayesinde bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcı olur. Özellikle içinde bulunan bol miktarda A ve C vitamini ile çeşitli hastalıkların önlenmesine katkı sağlayabilir.
Göz sağlığına faydası: Goji berry, içeriğindeki karotenoidler sayesinde göz sağlığını korumaya katkı sağlar. Ayrıca, yaşa bağlı makula dejenerasyonu gibi göz hastalıklarının oluşumunun engellenmesine yardımcı olabilir. UV ışınları, serbest radikaller ve oksidatif stresten kaynaklı göz hastalıklarının önüne geçilmesinde katkıları vardır.
Cilt sağlığına faydası: Goji berry, içinde bulunan beta karotenler sayesinde cilt sağlığına faydalı olabilir. Beta karotenler, ciltte oluşan tahrişleri azaltarak güneşten gelen zararlı ışınlar karşısında korunmasına destek olur. Goji berry, içeriğindeki antioksidanlar sayesinde cilt sağlığını destekler ve yaşlanma bulgularını hafifletmeye yardımcı olur.
Kalp sağlığını destekleyici: Goji berry, içeriğindeki doğal polisakkaritler sayesinde kalp sağlığını destekleyebilir ve kardiyovasküler hastalıkların oluşumunu önlemeye yardımcı olabilir.
Kanserle mücadeleye yardımcı: Goji berry içinde bulunan yüksek miktarda C vitamini, zeaksantin, karotenoidler kanser hücreleri ile savaşarak kanser oluşumunu önlemeye yardımcı olabilir. Ayrıca goji berry, yapısındaki antioksidanlar ile tümör büyümesini yavaşlatarak zararlı maddelerin vücuttan atılmasına yardımcı olabilir. Bazı araştırmalar, goji berrynin kanserle mücadelede yardımcı olabileceğini göstermektedir.
Kemik sağlığına faydası: Goji berry, içeriğindeki mineraller sayesinde kemik sağlığına katkı sağlar.
Stresle mücadeleye yardımcı: Goji berry, düzenli şekilde tüketildiğinde ruhsal sağlığa olumlu katkı sağlayabilir. Ayrıca içeriğindeki doğal yapıdaki polisakkaritler sayesinde stresle mücadele etmeye ve uyku kalitesinin artmasına destek olabilir.
Kan şekeri düzeylerini düzenleyici: Goji berry, içeriğindeki polisakkaritler sayesinde kan şekeri düzeylerini düzenleyebilir.
Goji berrynin bu faydaları, düzenli tüketimde daha belirgin hale gelir. Ancak, herhangi bir gıda gibi, tüketmeden önce mutlaka doktorunuza danışmanız önerilir.
Goji Berry Nedir?
Goji Berry Besin Değerleri Nelerdir?
Goji berry içeriğinde bulunan vitaminler ve mineraller ile son derece besleyici bir meyvedir. 100 gram goji berry meyvesinde şu besin değerleri bulunur:
Kalori: 349 kcal
Su: 7.5 gram
Şeker: 45.6 gram
Protein: 14.3 gram
Yağ: 0.39 gram
Karbonhidrat: 77.1 gram
Lif: 13 gram
A vitamini: 26800 UI
C vitamini: 48.4 mg
Demir: 6.8 mg
Kalsiyum: 190 mg
Sodyum: 298 mg
Goji Berry Nasıl Tüketilir?
Taze veya kurutulmuş haliyle tüketilebilen Goji berrynin tüketilme şekilleri şu şekilde sıralanabilir:
Kurutulmuş goji berry: Kurutulmuş goji berry, granolalara, yoğurtlara ve salatalara eklenebilir. Kurutulmuş olarak goji berry, tatlılarda da kullanılabilir.
Çiğ olarak: Goji berry isteğe göre çiğ olarak tüketilebilir.
Smoothielere ekleyerek: Goji berry tatlı ve hafif ekşi tadı ile smoothielere eklenerek tüketilebilir.
Yulaflı karışımlara ekleyerek: Kahvaltılık yulaf, granola veya diğer karışımlara ekleyebilirsiniz.
Kuruyemiş karışımlarına ekleyerek: Goji berry; fındık, badem, kaju gibi kuruyemişlerle karıştırılarak tüketilebilir.
Çay olarak: Goji berry çayı, kaynar suya atılarak demlenebilir ve tüketilebilir.
Yemeklere ekleyerek: Özellikle Asya mutfağındaki yemekler, goji berry kullanılarak tüketilebilir.
Goji berry, tatlı bir aromaya sahip olduğundan, tatlı tariflerinde de kullanılabilir. Ancak herhangi bir gıda gibi, goji berry tüketmeden önce doktorunuza danışmanız önerilir. Ayrıca, tüketim miktarına dikkat edilmeli ve aşırıya kaçılmamalıdır.
Goji Berry Yan Etkileri Nelerdir?
Goji berry birçok faydası ile öne çıkan meyvelerden biridir. Ancak goji berry tüketimi bazı kişilerde yan etkilere yol açabilir. Goji berry yan etkileri şu şekilde sıralanabilir:
İlaç etkileşimleri: Goji berry, kan sulandırıcılar veya antibiyotikler gibi bazı ilaçlarla etkileşime girebilir ve istenmeyen etkiler ortaya çıkarabilir.
Alerjik reaksiyonlar: Goji berry, bazı kişilerde alerjik reaksiyonlar In gelişimine sebebiyet verebilir. Kaşıntı, kızarıklık veya solunum zorluğu gibi belirtiler ortaya çıkarsa, tüketim durdurulmalı ve bir doktora danışılmalıdır.
Mide rahatsızlığı: Goji berry, bazı insanlarda mide rahatsızlıklarına neden olabilir. Bulantı, kusma veya ishal gibi semptomlar ortaya çıkarsa, tüketim durdurulmalı ve bir doktora danışılmalıdır.
Kan şekeri seviyelerinde değişiklikler: Goji berry, kan şekeri seviyelerini etkileyebilir ve diyabet hastaları için sorunlu olabilir. Bu nedenle, diyabet hastaları goji berry tüketmeden önce doktorlarına danışmalıdır.
Yüksek dozda tüketim: Yüksek miktarda goji berry tüketmek; kalp çarpıntısı, baş dönmesi veya uyku bozuklukları gibi belirtilere neden olabilir.
Goji Berry
Kimler Goji Berry Tüketmemeli?
Goji berry, her ne kadar insan sağlığı için faydalı olsa da bazı kişiler için zararlı etkileri olabilir. Goji berry tüketmemesi gereken kişiler şu şekilde sıralanabilir:
Kan sulandırıcı ilaç alanlar: Goji berry, kan sulandırıcı etkiye sahip olabilir. Bu nedenle kan sulandırıcı ilaç alan kişilerin tüketmeden önce doktorlarına danışmaları önerilir.
Alerjisi olanlar: Goji berry, bazı insanlarda alerjik reaksiyonlara neden olabilir. Eğer daha önceden bilinen goji berry veya başka bir çilek türüne karşı alerjiniz varsa, tüketmeden önce doktorunuza danışmanız önerilir.
Hamileler ve emzirenler: Goji berry tüketimi ile ilgili hamilelik ve emzirme dönemindeki kadınlar için yeterli bilgi bulunmamaktadır. Bu nedenle, bu kişilerin goji berry tüketmeden önce doktorlarına danışmaları önerilir.
Diyabet hastaları: Goji berry, kan şekerini düşürebilir. Bu nedenle, diyabet hastalarının goji berry tüketmeden önce doktorlarına danışmaları önerilir.
Sonuç olarak goji berry (kurt üzümü), çoğu insan için güvenli bir gıdadır; ancak bazı kişilerde olumsuz etkileri olabilir. Goji berrylerin tüketilmesi, bazı ilaçların etkisini değiştirebilir veya azaltabilir. Bu nedenle, kronik rahatsızlığı olanlar, düzenli olarak ilaç kullananlar, hamileler ve emziren kadınlar, goji berryler tüketmeden önce doktorlarına danışmalıdırlar.
Web sitemizdeki bilgiler kişileri tanı ve tedaviye yönlendirme amacı taşımaz. Tanı ve tedaviye yönelik tüm işlemlerinizi doktorunuza danışmadan uygulamayınız.