Stevia
Paraguay ve Brezilya'ya özgü Stevia rebaudiana bitki türlerinin yapraklarından çıkarılan tatlı bir şeker ikamesidir. Aktif bileşikler, şekerin yaklaşık 50 ila 300 katı tatlılığa sahip olan, ısıya dayanıklı, pH'a dayanıklı ve fermente edilemez olan steviol glikozitlerdir.
Sukraloz
Yapay bir tatlandırıcı ve şeker ikamesidir. Yutulan sukralozun çoğu vücut tarafından parçalanmaz, dolayısıyla kalorisizdir. Avrupa Birliğinde E numarası E955 olarak da bilinmektedir.
Gıda aromaları nedir?
Aroma
Aromalar, koku veya tat vermek ya da gıdaların sahip olduğu koku veya tadı kuvvetlendirmek ya da değiştirmek amacıyla gıdalara ilave edilen ürünlerdir. Türkçede güzel koku anlamına gelir. 400'e yakın yapay ve 1800 doğala özdeş çeşidi vardır ve gıdalarda sık kullanılan katkı maddelerindendir.
Doğal Aroma Maddeleri : Bitkisel veya hayvansal kaynaklardan uygun fiziksel, enzimatik ya da mikrobiyolojik yöntemler ile elde edilen maddelerdir.
Doğala Özdeş Aroma Maddeleri : Kimyasal yollarla sentezlenen ya da izole edilen ve kimyasal yapısı, doğal aroma maddeleri ile aynı olan maddelerdir.
Stevia içerikli tatlandırıcılar sağlıklı mı?
Stevia içerikli tatlandırıcıları şeker kullanmak istemeyen tüm bireyler için uygundur, kalorisizdir. Ayrıca yapılan birçok çalışmada tatlandırıcıların kan glikozunu yükseltmediği ve insülin direncini etkilemediği kanıtlanmıştır.
En zararsız tatlandırıcı hangisi?
STEVIA, Hem tatlandırıcı özelliğe sahip hem de sıfır kalori olan, diyet gıdalarda da rahatlıkla kullanılabilen stevia, tam adı stevia rebaudiana olan şeker otu bitkisinden üretiliyor.
İnülin ne işe yarar?
İnülin Nedir? İnülin Ne İşe Yarar?
İnülin, bağırsaklarda faydalı bifidobakterilerin sentezini artırır. Artan bifidobakteriler prokarsinojen maddelerin oluşumunu engellemeye yardımcıdır. Oluşumu engellenmeyen kanser riski oluşturabilen maddelerin ise dışkı ile atılmasına yardımcı olur.
İnülin sağlıklı mı?
İnülin, insan sağlığını olumlu yönde etkileyen prebiyotik maddelerden biridir. Prebiyotik maddeler ne kadar çok olursa, o kadar sağlıklı ve etkin bir sindirim sistemine sahip olunur. Sindirimin sağlıklı olması ise, vücudun pek çok ölümcül hastalıktan uzak olması anlamına gelmektedir.
Prebiyortik Nedir?
Prebiyotik
Prebiyotik, kolondaki bir veya sınırlı sayıdaki bakterilerin gelişmesini veya aktivitesini seçici olarak arttıran, insan vücudunu faydalı bir şekilde etkileyen sindirilemeyen gıda bileşenidir ve de insan sağlığını düzeltmektedir.
Gibson and Roberfroid, 1995.
Genelde bitkilerde bulunurlar; ancak siz prebiyotik içeren bir besin tükettiğinizde hemen ölmezler ve bağırsaklara kadar sağlam bir şekilde gelmeyi başarırlar. Ardından bağırsaklarda bir enerji kaynağı olarak kullanılırlar ve daha fazla yararlı bakteri oluşmasını desteklerler.
Probiyotik nedir? Probiyotik ne işe yarar?
Vücudumuzdaki bakteri sayısının, hücre sayımızdan daha fazla olduğunu biliyor muydunuz? Özellikle son yıllarda bilim dünyası, bağırsaklarımızda yaşayan yararlı bakterilerin sağlığımız üzerindeki etkilerini konuşuyor. Hatta bağırsak sağlığımızın sadece fiziksel değil zihinsel sağlığımız üzerinde de ciddi şekilde etkisi olduğu, yapılan çalışmalarla neredeyse kanıtlanmış durumda. İşte bu noktada, dost bakteri olarak bilinen probiyotik kavramı devreye giriyor.
Probiyotik nedir? Probiyotik en sade tanımıyla; vücutta yeteri kadar bulunduğunda, vücudu destekleyen canlı mikroorganizma anlamına geliyor.
Bağırsaklarımızda birçok yararlı ve zararlı bakteri yaşıyor. Bağırsaklarımızda bulunan bu bakteri topluluğun dengesi veya dengesizliği ise sağlığımızı doğrudan etkiliyor. İşte probiyotikler, tam bu noktada görev alıyor ve bakteri florasının dengesini sağlayarak sindirim sistemini düzenlemeye ve bağışıklık sistemini desteklemeye yardımcı oluyor.
Üstelik probiyotiklerin, sağlık üzerinde bilinen birçok faydası var; sindirim sistemini düzenlemeye ve bağışıklık sistemini desteklemeye yardımcı olmaları, çeşitli nedenlere bağlı olarak kaybedilen yararlı bakterilerin geri kazanımını sağlamaları, yine çeşitli nedenlere bağlı olarak artan zararlı bakterilerin sayısını azaltmaları, bağırsak sağlığını desteklemeleri, probiyotiklerin faydaları denince akla ilk gelen olumlu etkilerden. Dolayısıyla tüm bu bilgiler ışığında, probiyotiklerin sağlığımız için çalışan dost bakteriler olduğunu söylemek mümkün.
Probiyotik ve prebiyotik arasındaki fark nedir?
Probiyotik ve prebiyotik
Bağırsaklarımızda yaşayan yararlı mikroorganizmalara probiyotik; bu yararlı mikroorganizmaları besleyen, sindirilemeyen bileşiklere ise prebiyotik dendiğini böylece açıklamış olduk. İşte bu iki kavram her ne kadar birbirinden farklı olsa da aslında birbirleri olmadan düşünülemezler.
Probiyotikler, sindirim sistemini düzenlemeye ve bağışıklık sistemini desteklemeye yardımcı olsalar da prebiyotikler olmadan fazla yarar sağlamazlar. Çünkü prebiyotikler, bu iyi bakterileri yararlı bir şekilde besleyen özel liflerdir. Vücudumuz bu bitkisel lifleri sindiremez; bu nedenle kalın bağırsakta fermente eder. Bu da iyi bakterilerin büyümesini, kötü bakterilerin ise çoğalmasını engelleyen bir etki yaratır.
Bu bilgiler ışığında; probiyotikler ile prebiyotiklerin birlikte çalıştıklarını söyleyebiliriz. Sağlık üzerinde olumlu bir etki yaratmaları için mutlaka bir arada olmaları gerekir. Probiyotik ve prebiyotik içeren gıdalar, ayrıca vitamin ve mineral gibi yararlı maddeler açısından da son derece zenginlerdir. Bu sayede yalnızca sindirim sistemine değil, genel sağlığa da ciddi şekilde fayda sağlayabilirler.
Web sitemizdeki bilgiler kişileri tanı ve tedaviye yönlendirme amacı taşımaz. Tanı ve tedaviye yönelik tüm işlemlerinizi doktorunuza danışmadan uygulamayınız.